İZLANDA'DAKİ VOLKAN PATLAMASI

17.04.2010 07:10

 

Kül kabusu geldi

İzlanda’da yaşanan yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutları, Bulgaristan’ın ardından Türkiye’ye ulaştı. Orta Karadeniz’de dün akşamdan itibaren uçuş yasağı getirildi

01:06 | 19 Nisan 2010

Kül kabusu geldi
 

TAHSİN AKSU İstanbul- DIŞ HABERLER-İRFAN KURTULMUŞ-NEVSAL ELEVLİ-ANKARA Milliyet-

İzlanda’daki yanardağ patlamasının ardından oluşan kül bulutları nedeniyle Avrupa hava sahasının neredeyse tamamı dün de uçuşlara kapalıydı. Kül bulutları, Bulgaristan’ın ardından akşam saatlerinde kuzeyden Türkiye’ye giriş yaptı. Sivil Havacılık Genel Müdürü  Ali Arıduru, uçuş güvenliği için Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında uçuş yapılmasına yasak getirildiğini açıkladı.
Bölgenin dün saat 16.30’dan bugün saat 12.00’a kadar hava trafiğine kapatıldığı duyuruldu. Kül bulutlarının bu sabaha karşı saat 03.00’dan itibaren İstanbul ve çevresini de etkilemesinin beklendiğini duyuran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bu bölgede de uçuş yasağı uygulanabileceğini kaydetti. Uzmanlar, bulutların Avrupa’ya göre daha seyrelmiş olarak yağmurla birlikte Türkiye’ye gelmesini bir şans olarak değerlendirdi.
Bu arada İstanbul’dan Avrupa ülkelerine yapılması planlanan yaklaşık 250 uçuş dün iptal olurken, sadece birkaç merkeze uçak kalkabildi. Hava ulaşımını felce uğratan kül bulutları nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda mahsur kalan çok sayıda yabancı turist umutsuz bir şekilde bekleyişini sürdürdü.
 Türkiye’den orta ve kuzey Avrupa ülkelerine önceki gün gerçekleştirilemeyen seferlere dün de Bükreş, Saraybosna, Üsküp, Zagreb, Belgrad, Priştine, Simferepol, Kiev, Sofya ve Moskova seferleri eklendi. İstanbul merkezli 250’den fazla sefer iptal edildi.